Joga alebo pilates?

Joga alebo pilates? Chcete začať cvičiť, a neviete, čo si vybrať? Dve lektorky z Happy Stupava – Marcelka Ševčíková a Elenka Galajdová – v spoločnom rozhovore prezradili, čo môžete očakávať, ak začnete s jogou alebo s pilatesom. Kým Marcelka má vášeň pre jogu, Elenka je zanietenou inštruktorkou pilatesu. Chodia si však zacvičiť aj jedna k druhej, a tak spoznávajú svoje lekcie aj z inej stránky.

Aké cvičenie si má vybrať žena, ktorá sa rozhodne začať s pohybom alebo napríklad schudnúť? Má cvičiť jogu alebo pilates?

Marcelka (M): Tak to by mal byť asi pilates, pretože joga nie je cvičenie...

Ako to, že joga nie je cvičenie? Veď chodím cvičiť jogu už pár rokov...

M: Aby sme sa správne pochopili, primárnym cieľom jogy nie je cvičenie, a už vôbec nie, aby ľudia schudli. Joga nie je šport.

Elenka (E): Tak to je celkom vtipné, pretože ani pilates nie je o chudnutí. Je to o tvarovaní tela, postavy a o vyrovnávaní svalových dysbalancií.

M: Joga je o vnímavom prístupe k vlastnému telu. Ak niekto hľadá dynamické cvičenie, niektoré štýly jogy mu to poskytnú, ale hlavným cieľom zostáva získať pevné, pružné, zdravé telo, v ktorom môže bez problémov prúdiť energia, a taký človek môže zostať vyrovnaný v každej situácii.

Čiže, ak chcem schudnúť alebo si „zamakať“, mám si vybrať niečo iné?

M: Štíhlejšia a pekne tvarovaná postava môže, a zvyčajne aj je „vedľajším účinkom“ praktizovania jogy. Ľudia však väčšinou začnú cvičiť jogu, pretože hľadajú vnútorný pokoj. A ako spoznávajú svoje telo a venujú sa mu, tak nadobudnú aj pokoj v živote. Jogu by som neporovnávala s aerobikom a ani s pilatesom. 

E: Samozrejme, že ku mne chodia ženy, ktoré chcú schudnúť. Ale už len tým, že chodia dvakrát do týždňa na pilates a niečo pre seba robia, nadobudnú aj iné návyky, tak prirodzene chudnú. 

M: Ani joga ani pilates nemá cieľ sa zničiť. Áno, vieš sa tu aj zapotiť aj mať po hodine svalovicu, ale nerobíš to pre to. Ide o to natiahnuť svaly, spevniť sa a získať silu. 

Rozumiem. Schudnúť teda môžem, ale nemá to byť môj cieľ. Aký teda môžem očakávať výsledok? 

M: V joge získaš silné, funkčné, zdravé telo, ktoré ťa podrží v každej situácii tak, aby si si zachovala vnútorný pokoj aj mimo podložky. 

E: Cieľom pilatesu je tvarovanie postavy a vykompenzovanie svalových dysbalancií. 

Môže jogu a pilates cvičiť aj úplný začiatočník? 

M: Joga je pre každého. Všetky cviky v joge majú variáciu pre akúkoľvek úroveň aj pre akékoľvek zdravotné obmedzenia. 

E: Určite aj pilates môže cvičiť každý. Aj človek, ktorý má problémy a bolesti sa musí hýbať, aj keď pre nich sú vhodné individuálne hodiny. Ak je na skupinovej hodine 10 a viac ľudí, cvičiteľ nedokáže kontrolovať každého. Je to určite vhodné cvičenie aj pre úplných začiatočníkov, pre seniorov, aj pre mladých ľudí. 

V čom je podľa vás zásadný rozdiel medzi jogou a pilatesom?

M: Podľa mňa je to v tom, že joga je zameraná na pokojnú myseľ, akceptovanie vlastného tela vrátane jeho obmedzení a hľadaní toho, čo je pre telo príjemné. V pilatese vykonávaš presný pohyb, s presne určeným počtom opakovaní, cielene ťa vedie k výkonu. 

E: Ale aj pilates má svoje princípy mysle – koncentrácia, kontrola, presnosť, plynulosť.

Čo oba typy cvičení naopak spája?

M: To, čo spája jogu a pilates je flexibilita svalov a spájanie pohybu s dychom. Síce sa dýcha inak, ale cielene. 

E: Pilates do veľkej miery vychádza z jogy. Mnohé inštrukcie, ako sa dostať do určitej polohy, používam pri pilatese podobne ako v joge, len možno inak formulované.

Môžem chodiť na jogu aj na pilates? Prinesie mi to niečo, ak to budem striedať?

M: Ja v tom nevidím problém. Možno pre začiatočníka to môže byť mätúce, pretože prístup k tomu istému cviku môže byť vysvetlený v joge a v pilatese inak. Celkovo si však myslím, že sa to veľmi dobre dopĺňa. Sú ale jogíni, ktorí budú tvrdiť, že joga a pilates je niečo úplne iné, a sú pilatesky, ktoré by určite na jogu nikdy nešli. 

E: Tiež si myslím, že je to iné. Ak sa už niekto rozhodne pre pilates, tak by mal cvičiť určite dvakrát do týždňa, a aspoň tých prvých 10 hodín to nekombinovať s jogou. Potom to už podľa mňa nevadí. 

Ako často mám cvičiť, aby som videla výsledky?

M: Ashtanga joga sa praktizuje 6-krát do týždňa, niektoré systémy jogy učia, že máš cvičiť každý deň. A potom je tu prístup, ktorý naučili mňa a to, že máš cvičiť vtedy, keď cítiš, že to potrebuješ. Joga ti dáva slobodu. Určite ale pomáha pravidelnosť.

E: Pilates ten nie. Minimálne dvakrát do týždňa

Viem, že si chodíte zacvičiť vzájomne na svoje hodiny. Aké to je? 

E. Keď som išla na jogu niekam inam, vždy som trpela. Jedine pri Marcelke som sa dokázala upokojiť a uvoľniť. Priblížila mi jogu, aj keď v niektorých pozíciách naďalej trpím.

M: To je tým, že si zvyknutá na pilates a pri joge zapájaš iné svaly. Ja rovnako trpím na pilatese. 

E: To vážne?

M: Ty keď mi vymenuješ všetky svaly, ktoré mám zapojiť, tak mám čo robiť udržať ich všetky opakovania. Začínam mať obľubu aj v pilatese, ale to je Elenkou, to by si tam mala napísať. 

E: A u mňa to rovnako s jogou a Marcelkou 

 

Ďakujem obom lektorkám za skvelý rozhovor. A či sa už rozhodnete pre jogu alebo pre pilates, prajeme Vám, aby Vám cvičenie prinieslo najmä veľa radosti.

Rozhovor viedla a spracovala Jana Čikelová.


 

publikované: 09. 01. 2020

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.