Ženy, ktoré cvičia pilates, vyzerajú inak

Tvrdí to lektorka Elenka Galajdová, ktorá v Happy Stupava vedie kurzy pilatesu aj špeciálneho pilatesu pre zdravý chrbát. Športuje celý život, pilatesu sa však začala venovať, aby mohla pomáhať ľuďom so zdravotnými problémami. Rozhovor s Elenkou viedla a spracovala Jana Čikelová.

Chcela by si niečo odkázať ženám, ktoré s pilatesom začínajú? 

Vnímajte svoje telo, vnímajte sami seba. Nepozerajte sa na to že vaša suseda zdvihla nohu o pol metra ďalej, neporovnávajte sa. Na začiatku možno dostanete priveľa informácií o tom, aké treba dodržiavať princípy a ako cvik vykonávať. Nezľaknite sa toho. Postupne sa naučíte zapojiť všetky svaly a vtedy je ten cvik dokonalý, vtedy naozaj pomáha. Robte cvičenia presne a plynulo, ale nie násilne. Dôležitá je uvoľnenosť. 

Akú sú princípy tohto cvičenia?

Pilates je súbor 32 základných cvikov a cieľom cvičenia je presne a plynule vykonať každý pohyb. Dôležitá je pri tom koncentrácia, kontrola, presnosť a zameranie na centrum tela. Účinnejší je jeden presne vykonaný pohyb ako 100 iných. Napriek tomu cvičenie nie je jednotvárne. Na mojich kurzoch sa ženy na každý cvik vždy tešia.
 

Pre koho je pilates vhodný? 

Pre všetkých, pretože vyrovnáva svalové disbalancie, ktoré má každý z nás. Je vynikajúci pre športovcov, ktorí veľmi jednostranne zaťažujú svoje telo. Vďaka pilatesu posilnia tie svaly, ktoré športom nezaťažujú, a tie preťažené naťahujú a uvoľňujú. Pilates im prinesie posilnenie hlbokého stabilizačného systému, ktorý pri svojom športe nemajú šancu spevniť. Chodí ku mne napríklad jedna tenistka, ktorá mi raz po našej rannej lekcii napísala, že vďaka pilatesu vyhrala turnaj. A vraj si so mnou aj „vykockovala“ brucho. To je prirodzené, pretože pilates sa venuje práve hlbokým brušným svalom. 

Aké sú jeho ďalšie benefity?

Na hodinách pilatesu dokážeme vykompenzovať aj skoliotika, ženy s diastázou, bolesťami kĺbov, je to až na úrovni fyzioterapie. Pilates odstraňuje inkontinenciu, lieči osteoporózu, osteopéniu, uľavuje od bolestí chrbta, krčnej chrbtice, drieku, a pri tom nezaťažuje kĺby, pretože všetko sa robí ťahom a nie švihom. Pilates odbúrava aj nesprávne cvičebné návyky. Napríklad ku mne chodia ženy, ktoré robili ľah-sed tak, že sa dali nohy pod kreslo, a tak si úplne zničili kríže. 

A čo bežná žena, ktorá si chce „len“ zacvičiť? 

Joseph Pilates hovoril, že po desiatich hodinách sa začneš cítiť inak, po dvadsiatich hodinách začneš vyzerať inak, a po tridsiatich hodinách si na ceste k novému telu. Pilates vznikol ako zdravotné cvičenie, až neskôr sa zistilo že popri tom formuje krásne, funkčné a štíhle svaly. Tvaruje postavu, štíhly pás, driek, vďaka natiahnutým svalom získaš elegantnejšie pohyby a správny postoj. „Pilatesové“ ženy vyzerajú inak ako bežné ženy. Ak sa má napríklad bežný človek vystrieť, chvíľu tak vydrží, ale po čase sa dostane do tej istej polohy. Ja sa už nesnažím byť vystretá, ja už vystretá som. 

Hovoríme stále o ženách, je pilates aj pre mužov?

Toto cvičenie vyvinul chlap, a ja si myslím, že by ho mali cvičiť aj muži. Dôvod, prečo ich toľko necvičí je podľa mňa ten, že chodia na cvičenie so ženami a porovnávajú sa. Chlapi majú prirodzene inú stavbu tela, majú silnejšie a skrátenejšie svaly, a preto sa nedostávajú do takých pozícií ako žena. A tým trpí ich ego, že nedokážu cvičiť tak dokonale ako ženy. Mužov však do Happy chodí stále viac a tak verím, že si aj k pilatesu nájdu cestu. Pilates je výborný napríklad aj na prostatu.

Prečo si sa rozhodla stať sa inštruktorkou pilatesu?

Keď sa ma na mojom prvom kurze pre budúcich cvičiteľov pýtala psychologička, prečo chcem predcvičovať pilates, povedala som, že chcem pomáhať ľuďom. A to je doteraz môj pohľad na pilates. Na každú ženu sa pozerám s tým, že jej chcem pomôcť. Ako inštruktorka mám dva certifikáty, jeden je zameraný na riešenie zdravotných problémov, tzv. medical pilates, a potom druhý, so zameraním na kondičný pilates. A ten sa mi veľmi páči, na hodinách si naozaj poriadne zamakáme. 

Čo ti pilates priniesol do života?

Mňa pilates veľmi zmenil. Veľmi veľa sa ako cvičiteľka učím, spoznávam ľudské povahy, nič neberiem osobne a mám aj skvelé spoločenské vyžitie. Ja športujem celý život, kedysi som sa aktívne venovala volejbalu, a my sme boli silné svalnaté ženy, neboli sme štíhle. Vďaka pilatesu mám dnes, vo veku 49 rokov, také telo, po akom som túžila celý život.

Rozhovor s Elenkou viedla a spracovala Jana Čikelová. 

publikované: 07. 01. 2020

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.